IPTV (Internet Protocol Television) är en teknik som används för att distribuera IPTV-och videosignaler över paketväxlingsnätverk, med hjälp av IP-protokollet. Systemet bygger på video “streaming” – tekniker (där användaren kan börja spela upp videon utan att vänta på att nedladdningen ska slutföras) och använder bredbandsnät för överföring.

Innehållet eller tjänsten kan tillhandahållas IPTV kunder utan att direkt involvera Internetleverantören. Tjänsten använder helt enkelt nätverket för dataöverföring, utan att integrera till exempel med leverantörens “management” eller “billing” – system. Detta beteende kallas IPTV (över toppen).

IPTV-boxar som har möjlighet att ansluta till Internet eller ta emot programmeringsinnehåll via IP-nätverk är allmänt kända som” anslutna TV-apparater “eller” anslutna tv-enheter”.

Det finns tre typer av IPTV-tjänst som är:

Live TV: tjänsten erbjuder live-tv. “Tidsförskjuten” TV: tjänsten ger möjlighet att titta på tv-program som redan har IPTV-kanaler tidigare. Video On Demand (VOD): tjänsten ger möjlighet att kräva en viss video, utan att använda normal programmering.

IPTV definieras som en säker och tillförlitlig metod för att tillhandahålla video och tillhörande tjänster till användare. Dessa tjänster tillhandahålls via agnostiska paketnätverk som använder IP-protokollet för att transportera ljud -, video-och styrsignaler. I IPTV-kanaler säkerställs och mäts säkerhet och prestanda på ett sätt som säkerställer hög kvalitet. Multicast-överföringar används, och set-top-boxar eller datorprogram är anslutna till de kanaler de vill ta emot; förutom i fallet med VOD, där en unicast dataström används bästa iptv tjänst vanligtvis.