I Sverige, liksom i många delar av världen, finns det en tendens att börja röka tobak alltmer i yngre åldrar https://vape.se/e-cigaretter/ hos både kvinnor och män, vilket innebär det akuta behovet av att inrätta förebyggande åtgärder riktade mot den utsatta befolkningen.

Kampanjen för att minska tobaksanvändningen har ansetts vara en stor framgång inom folkhälsosektorn. Genom denna insats har befolkningen varit mer medveten om de skador som orsakas av rökning och tuggtobak som cancer, hjärtsjukdomar, embolier, lungsjukdomar; som inkluderar lungemfysem och kronisk bronkit.

När e-cigaretter kom till marknaden verkade de ursprungligen erbjuda många fördelar för att sluta röka. Ingen rök eller märkbar lukt, de var inte stötande och kunde användas på fler ställen och vissa personer som har varit cigarettrökare i flera år har gjort övergången till vaping i ett försök att sluta röka cigaretter.
Vad är vaping?

Vaping görs med hjälp av en förångare, ibland även känd som en vape penna eller e-cigarett. Vapes värmer en lösning eller juice och gör den till en spray som är avsedd att inandas. Den flytande lösningen är känd av många namn, såsom e-vätska, e-juice, vape juice eller vape vätska. Det finns många märken av förångare, av vilka några används för att vape grundläggande smaksatt vätskor och av vilka några används för att vape nikotin innehållande vätska eller THC. Vanlig ejuice så som Nasty Shisha, Nitros Cold Brew e-juice, Ossem, Pacha Mama, Porn Series Ejuice, Riot Squad, SadBoy, Savage & Senses innehåller inte THC, utan är bara med aromer och PG/VG + kanske nikotin också.

E-cigaretter var tippad som mindre giftiga än andra tobaksvaror, och därför säkrare. Dessutom erbjuder dessa enheter en mängd olika smaker som maskerade nikotin i ett tekniskt paket och konsoliderar sin överklagande till den yngre befolkningen. I förhållande till andra tobaksprodukter är dessa enheter säkert säkrare. De är dock inte ofarliga och de långsiktiga konsekvenserna är okända. Men du kan i vart fall köpa dem på Ecigaretter.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se, dk.vape.se & Jooz.se. Butiker som dessa är experter på ecigg och ecigaretter. Dessa kallas för Vape butiker.

Folkhälsomålet skulle vara att nuvarande rökare byter till vaping för att minska deras exponering för tobaksrelaterade sjukdomar. I stället använder de flesta vuxna e-cigaretter medan de fortsätter att röka. vad värre är, icke-rökare börjar med vaping, vilket kraftigt ökar deras hälsorisker.

Med tanke på förvirringen kring e-cigaretter, hur ska orala vårdpraktiker ge råd till patienter?
Hur skadliga är dessa sprayer för oral hälsa?

De orala hälsoriskerna för e-cigaretter beror inte bara på nikotin utan också på ångkomponenterna. Mer än 60 kemiska komponenter har identifierats i denna vätska, och ännu mer har identifierats i sprayen inklusive tungmetaller.

Dessa kemikalier som finns kan orsaka en helt ny uppsättning problem som vi inte kände till, och det kommer inte att bli uppenbart för de kommande 5 eller 10 åren.

Även om långsiktiga resultat inte är tillgängliga, pekar forskning om orala hälsoeffekter på problemområden. en undersökning av publikationer innehåller dessa resultat:

Ånga från elektroniska cigaretter leder till celldöd i tandköttsvävnad efter endast två exponeringar. Användningen av nikotin elektroniska produkter är förknippad med en ökad risk att utveckla periodontal sjukdom (även efter att ha tagit hänsyn till användningen av andra tobaksvaror) Daglig användning av e-cigaretter var oberoende associerad med en 78% högre risk för dålig oral hälsa. E-cigarettsprayer har egenskaper som liknar de med hög sackarosgelé godis och sura drycker: data tyder på att detta kan öka riskerna för potentiella karies.

Det är uppenbart att tandläkaren och andra orala vårdpersonal har en unik position för att minska den långsiktiga skadan av denna senaste folkhälsofråga med tillgång till resurser, information och genom våra patienters kontrollbesök två gånger om året. Bästa praxis är att erbjuda råd, hjälp och resurser.

Om du är en av dessa patienter tveka inte att gå till dina kontroller och kontrollera rengöringar var 6 månader. Förhindra, det är den bästa medicinen och det är i dina händer!

Källor: Bab, Alla Bolag, Trustpilot, Wikipedia, Försvarsmakten, Polisen, Twitter, Facebook, Instagram, Hitta, Eniro.